- Ο Μάρκος Αντώνιος μόλις έφτασε στην Αμφίπολη αμέσως στρατοπέδευσε στην πεδιάδα σε απόσταση οκτώ σταδίων από τον εχθρό, όπου οχύρωσε το στρατόπεδό του με χαρακώματα και άνοιξε πηγάδια τα οποία, σε αυτή την ελώδη πεδιάδα, προσέφεραν πληθώρα νερού.H θέση του ήταν στα δεξιά,απέναντι από αυτήν του Κάσσιου. Ο Οκταβιανός Καίσαρας βρέθηκε απέναντι στον Βρούτο στα αριστερά. Σε κάθε πλευρά υπήρχαν δεκαεννιά λεγεώνες.Εκείνες του Αντωνίου ήταν περισσότερο άρτιες, αλλά στο ιππικό ήταν κατώτερος κατά 7.000.Το σχέδιό του ήταν να αναχαιτίσει την επικοινωνία του εχθρού με τη Νεάπολη και τη Θάσο, με μια κίνηση στα νώτα του Κάσσιου.(Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ. 218)
- Προκειμένου να διευκολύνει αυτό το εγχείρημα, ξόδεψε δέκα ημέρες στην κατασκευή μιας υπερυψωμένης οδού κατά μήκος του έλους που διαχώριζε το στρατόπεδό του από αυτό του Κάσσιου. Προχώρησε με τέτοια προσοχή ώστε το έργο έφτανε προς το τέλος όταν ο Κάσσιος σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να αναγείρει αμυντικά οχυρώματα για να εμποδίσει την πρόοδο του εχθρού όταν θα έπρεπε να είχε διασχίσει το βάλτο. Αυτή η προσπάθεια του Αντωνίου πάνω στα έργα του Κάσσιου προκάλεσε μια ακόμη μάχη, στην οποία οι ουλαμοί του Βρούτου ηττήθηκαν από εκείνους του Καίσαρα όταν ήρθαν αντιμέτωποι, και εισέβαλαν στο στρατόπεδο του ενώ ο Αντώνιος εξανάγκασε τον Κάσσιο να μεταφερθεί κοντά στο έλος, άλλαξε την πορεία των λεγεώνων του και κατέλαβε το στρατόπεδό του.Ο Κάσσιος αποσύρθηκε στον λόφο των Φιλίππων, όπου είχε θέα της μάχης και εκεί έδωσε τέλος στη ζωή του.Η απώλεια των στρατιωτών του Κάσσιου έφτασε τους 8000, ενώ του Καίσαρα και του Αντωνίου ήταν διπλάσια. (Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ. 219)
- O Αντώνιος ήταν αγχωμένος για τον ανεφοδιασμό και αγωνιούσε γιατί είχε μείνει εντελώς ανυπεράσπιστος στη θαλάσσια υπεροχή των εχθρών του , η οποία αυξήθηκε με την απώλεια μιας νηοπομπής του Καίσαρα στο Ιόνιο πέλαγος υπό τον Δομίτιο Καλβίνο. Έτσι οδηγούσε τον στρατό του κάθε μέρα με την ελπίδα να προκληθεί μια δεύτερη και πιο αποφασιστική μάχη.Ο Βρούτος όμως, πολύ προσεκτικός δεν ήθελε να του δώσει αυτό το πλεονέκτημα, ακολούθησε το σχέδιο της διακοπής των εφοδίων του εχθρού, και με αυτό το σχέδιο κατέλαβε με τέσσερις λεγεώνες ένα ύψωμα το οποίο αποτελούσε τμήμα της θέσης του Κάσσιου, αλλά το οποίο είχε εγκαταλείψει ο Βρούτος.(Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ. 219-220)
- Βόρεια της Πράβιστα υπάρχει μια λίμνη ή μια πλημμυρισμένη περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στα στρατόπεδα του Κάσσιου και του Αντωνίου.Εδώ,την εποχή που έγινε η μάχη(φθινόπωρο του 42π.Χ.) υπήρχε ένα έλος, όπως περιγράφει ο Αππιανός.Η θέση του Αντωνίου φαίνεται να είναι κοντά στην Πράβιστα και να εκτείνεται προς την Καβάλα. (Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ. 222)
- Η πόλη (Φίλιπποι), η οποία είχε μόνο στρατηγική αξία, αναπτύχθηκε ελάχιστα ως την ώρα που ο Αύγουστος και ο Αντώνιος κατατρόπωσαν εδώ τους λεγεωνάριους του Βρούτου και του Κασσίου. Ο Αύγουστος την εποίκισε και την κατέστησε μια ανθηρή πόλη. (Isambert, σ.20)