- Η μόνη εορδαϊκή πόλη που σημειώνεται στην ιστορία είναι ο Φύσκος, για τον οποίο σχολιάζει ο Θουκυδίδης, ότι εκέι κοντά παρέμεναν ακόμη οι απόγονοι των Εορδαίων, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από όλα τα άλλα μέρη της Εορδαίας από τους Τημενίδες. (Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ.316)
- Τεκμαίρεται οτι ήταν η κύρια πόλη στην αρχαία περιφέρεια της Αλμωπίας. Η Αλμωπία ήταν μια από τις πρώιμες κατακτήσεις των Τημενιδών (Thoycyd. l. 2, c.99) και, προφανώς, γειτονική με την αρχική περιοχή της μακεδονικής μοναρχίας ανάμεσα στη Βέροια και την Έδεσσα. (Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ. 444 – 445)
- Τα γραπτά του Ομήρου είναι προγενέστερα της αργειακής αποικίας των Τημενιδών ( Δεν υπάρχει κάτι που να θέτει σε αμφισβήτηση τη γενική αλήθεια για την πρώϊμη ιστορία της Μακεδονίας εκτός, ίσως, από το γεγονός οτι δεν είναι ξεκάθαρη η κατάσταση για τους βασιλιάδες πρίν τον Αμύντα Α΄. Ο γιός του Αλέξανδρος, ο οποίος βασίλεψε κατά τη διάρκεια της περσικής εισβολής, απέδειξε την ελληνική καταγωγή του πρός ικανοποίηση των κριτών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων, όταν εμφανίστηκε εκεί ως διεκδικητής του βραβείου.- Herodot. l.5, c.22. Justin. l.7, c.2. – Ωστόσο η προέλευση του ονόματος Μακεδονία φαίνεται πολύ δύσκολο να αποσαφηνιστεί με βεβαιότητα καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες, ισοβαρής μαρτυρίες.- Herodot. l.1, c.56; l. 8, c. 43.- Hesiod Hellanicus et Clidemus ap. Constant. Porph. Them. 2.) (Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ. 445)
- Φαίνεται από τον Ιουστίνο, οτι ένα κομμάτι της Ημαθίας ήταν υπό την κατοχή των Βρυγών ( οι ίδιοι άνθρωποι με τους Φρύγες της Ασίας.Η αντικατάσταση του γράμματος Β από το Φ είναι Μακεδονικός τύπος), οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τους Τημενίδες. Ο Ηρόδοτος, αναφέροντας οτι οι κήποι του Μήδα, ο οποίος ήταν βασιλιάς τους, βρίσκονταν στις υπώρειες του βουνού Βέρμιο (Herodot. l. 8. c. 138) αποκαλύπτει οτι η περιοχή τους ήταν γύρω από τη Βέροια….. Η Πιερία, η άλλη επαρχία που αναφέρεται από τον Όμηρο, βρισκόταν υπό την κατοχή Θρακών, προτού κατακτηθεί από τους Τημενίδες. (Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ. 447)
- Οι όχθες του Αξιού μοιάζει να αποτελούν το κέντρο της δύναμης της Παιονίας, από την εποχή που ο Πυραίχμης και ο Αστεροπαίος οδήγησαν τους Παίονες σε βοήθεια του Πριάμου, στην έσχατη ύπαρξη της μοναρχίας. Όταν οι Τημενίδες κατέλαβαν την Ημαθία, Αλμωπία, Κρηστωνία, και Μυγδονία, οι βασιλείς της Παιονίας εξακολούθησαν να εξουσιάζουν στην περιοχή πάνω από τα στενά του Αξιού, μέχρι που ο Φίλιππος, γιός του Αμύντα,μείωσε δυο φορές τις απαιτήσεις τους σημαντικά, και τελικά υποτάχθηκαν στον Αλέξανδρο και έπειτα έγιναν πιθανώς υποτακτικοί των μακεδόνων βασιλιάδων. (Leake, τόμ. ΙΙΙ, σ.463)