- Η κοιλάδα σε αυτό το σημείο γίνεται πολύ στενή. Δύο κορυφογραμμές συγκλίνουν από τα ανατολικά και στα δυτικά σχηματίζουν ένα πέρασμα το οποίο φρουρείται από ένα φρούριο το οποίο κορυφώνεται σε ένα λόφο στα δυτικά. Κάτω στην απότομη πλαγιά του λόφου απλώνονται τα ερείπια της παλιάς πόλης, περιφραγμένη κυκλικά από ένα κυκλικό τοίχο, ο οποίος σε μέρη ακόμα ανεβαίνει στο ύψος των 10 ποδιών, ή περισσότερο. Στην νοτιοδυτική πλαγιά είναι επίσης σαφώς ορατές οι κερκίδες του παλιού θεάτρου, ανεβαίνοντας η μία πάνω στην άλλη σε ημικύκλια. Αυτές σε αντίθεση με μερικά ακρωτηριασμένα αγάλματα και επιγραφές, βρίσκονται ψηλότερα στους τοίχους εκείνου όπου κάποτε ήταν ο καθεδρικός, είναι όλα απομεινάρια της πόλης που ιδρύθηκε από τον Φίλλιπο, κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους, και εκχριστιανίστηκε από τον Άγιο Παύλο.(Abbot,σ.288)
Δεν υπάρχει περιεχόμενο για τον συγκεκριμένο περιηγητή για να καταχωρηθεί.
Δεν υπάρχει περιεχόμενο για τον συγκεκριμένο περιηγητή για να καταχωρηθεί.
Δεν υπάρχει περιεχόμενο για τον συγκεκριμένο περιηγητή για να καταχωρηθεί.
- Κάθε χρόνο ο Φίλιππος κέρδιζε από τα μεταλλεία του Παγγαίου 1.000 τάλαντα. Έχοντας εκδιώξει τους Θάσιους, ξαναέκτισε την παλαιά πόλη των Κρηνίδων και της έδωσε το όνομά του. Εκεί εγκατέστησε ικανούς χρυσικούς και κέρδισε τόσα πολλά από την κατοχή του χρυσού του Παγγαίου που δημιούργησε μια οικονομική αυτοκρατορία στην Ελλάδα από τον θησαυρό που εξήγαγε από την περιοχή αυτή. (Clarke, σ. 363 )
- Η πόλη Φίλιπποι στα αρχαία χρόνια ονομάζονταν Κρηνίδες. (Cousinery, τομ.Ι, σ. 138)
- Ο Τοσσούν αγάς έλαβε διαταγή να ηγηθεί μιας δύναμης πολλών εκατοντάδων ανδρών. Δεν είχε όμως προχωρήσει στις κατάλληλες πολεμικές προετοιμασίες ελπίζοντας ότι με το χρήμα θα κέρδιζε την εύνοια του βεζίρη. Έλπιζε να βρει έναν άνδρα ισχυρό που θα τον βοηθούσε σε αυτή την περίσταση και τελικά στράφηκε στον μπέη της Δράμας. Ο μπέης λόγω της ασθένειας του έστειλε τον υφιστάμενο του ως βοηθό. Ωστόσο, παρόλο που ο μπέης του είχε υποσχεθεί να του δώσει άνδρες για το στρατό του και να γράψει επιστολή προς το βεζίρη υπερασπιζόμενος τον Τοσσούν αγά, ο βοηθός του από φθόνο για το καλό όνομα του Τοσσούν αγά και της περιουσίας που είχε στους Φιλίππους αντί να γράψει καλά λόγια τον κατηγόρησε στο βεζίρη για ανυπακοή και απείθεια στις διαταγές του. Ο Τοσσούν αγάς δίχως να γνωρίζει ότι εξαιτίας του υπασπιστή του μπέη ο βεζίρης εξοργισμένος είχε δώσει εντολή για την εκτέλεση του, αποφάσισε να παρουσιαστεί στο μπέη της Δράμας μόνο με τέσσερις από τους άνδρες της φρουράς του. Ωστόσο, οι στρατιώτες του μπέη γνωρίζοντας το χαρακτήρα του αγά δεν τολμούσαν να τον εκτελέσουν και έτσι τον παρέδωσαν στους άνδρες του σερντάρ (στρατιωτικός αξιωματούχος), οι οποίοι οδήγησαν τον αγά έξω από την πόλη σε μια ορεινή περιοχή και τον αποκεφάλισαν.(Cousinery, τομ.ΙΙ, σ. 63 – 65)
- Η πόλη των Φιλίππων έκοβε νομίσματα από χρυσό, ασήμι και χαλκό πάνω στα οποία υπήρχε η επιγραφή «ΦΙΛΙΠΠΩΝ». Τα νομίσματα αυτά ήταν ιδιαίτερα σπάνια. (Cousinery, τομ.ΙΙ, σ. 38 )
Στους Φιλίππους υπάρχουν τα ερείπια ενός ναού όπου οι Ρωμαίοι είχαν φυλακίσει τον Απόστολο Παύλο, ο οποίος είχε επισκεφθεί τους Φιλίππους τρεις φορές. (Frazer,σ. 167)
Στην περιοχή των Φιλίππων δεν υπάρχουν πολλά ερείπια. Τα λίγα που υφίστανται είναι σιωπηλοί μάρτυρες της ανθρώπινης παρουσίας στον τόπο αυτό για περίπου τριάντα αιώνες. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν πιθανώς Θράκες που ασχολούνταν με την εξόρυξη χρυσού στα γειτονικά βουνά. Έχτισαν μια πόλη , ώστε να προστατευθούν από φύλα που τους επιτίθονταν για να τους πάρουν το χρυσό. Έντεκα αιώνες πριν την εποχή του Χριστού η πόλη αυτή ονομαζόταν Δάτος ή Δάτο.Η πόλη άνθισε εως τον τέταρτο αιώνα προ Χριστού.Το 360π.Χ. οι Θάσιοι με αρχηγό τον Καλλίστρατο και υποκινούμενοι από τους Αθηναίους που εποφθαλμιούσαν την περιοχή κατέλαβαν το Δάτο και του έδωσαν το νέο όνομα Κρηνίδες.Η κατάληψη της περιοχής από τους Θασίους διήρκεσε μόνο για δυο χρόνια.Οι προηγούμενοι κάτοικοι με συνεχείς επιδρομές προσπαθούσαν να πάρουν πίσω τα εδάφη που κατείχαν και ανάγκασαν τους Θασίους να ζητήσουν τη βοήθεια του Φιλίππου της Μακεδονίας ,ο οποίος από καιρό επιθυμούσε να κατακτήσει το Δάτος. Πράγματι, ο Φίλιππος κατέλαβε την περιοχή.Η πόλη μεγάλωσε, στολίστηκε με όμορφα κτίρια και ονομάστηκε «Φίλιπποι».Η απόδοση των μεταλλείων χρυσού αυξήθηκε πολύ , ώστε απέφερε στον Φίλιππο έσοδα χιλιάδων ταλάντων.(Frazer,σ. 165-166)
Δεν υπάρχει περιεχόμενο για τον συγκεκριμένο περιηγητή για να καταχωρηθεί.
- Από το γαλλικό πρωτότυπο κείμενο του περιηγητή Isambert παραλείπονται εκτενείς και λεπτομερείς περιγραφές των ερειπίων πολλών πόλεων, όπως η Παλατίτσια, οι Φιλίπποι, το Δίον, η Δημητριάδα κ.τ.λ.
(Isambert, τόμ.Ι, σ. ιστ΄)
- Η Καβάλα είναι το επίνειον των Φιλίππων.(Isambert, τόμ.Ι, σ.17)
- Η γειτονική της πόλη (της Καβάλας) η Αντισάρα ήταν το επίνειον της περιώνυμης πόλης Δάτον, της περιβόητης για τα χρυσά της μεταλλεία, που βρίσκονταν δίπλά από το όρος Παγγαίο.(Isambert, τόμ.Ι, σ.17)
- Κατά την μάχη των Φιλίππων ο στόλος του Βρούτου και του Κασσίου ναυλοχούσε στη Νεάπολη. (Isambert, τόμ.Ι, σ.17)
- Από την Καβάλα μπορεί κάποιος να επισκεφθεί την αρχαία ιστορική πόλη των Φιλίππων, η οποία απέχει 13 χιλιόμετρα από τα βορειοδυτικά. Συναντάται στην οδό που οδηγεί από την Καβάλα στη Δράμα. Μακροσκελή περιγραφή αυτών των ερειπίων έγραψε ο Heuzey. Η πόλη των Φιλίππων βρίσκεται πάνω στην Εγνατία οδό, πριν αποκαλούταν Κρηνίδες, όπως μετονομάσθηκε από τον Φίλιππο της Μακεδονίας, που από εκεί έδιωξε τους Θασίους, μαζί με κάποιους άλλους εξόριστους Αθηναίους.
Η πόλη αναπτυσσόταν λίγο λίγο, ως την ώρα που ο Αύγουστος και ο Αντώνιος κατατρόπωσαν εδώ τους λεγεωνάριους του Βρούτου και του Κασσίου η πόλη είχε μόνον στρατηγική αξία. Ο Αύγουστος την εποίκισε και την κατέστησε μια ανθηρή πόλη. Οι Φίλιπποι μνημονεύονται συχνά και στις πράξεις των Αποστόλων. Τα ερείπια αυτής της πόλης βρίσκονται πάνω στην τελευταία νότια κορυφή ορεινή δειράδα που παρεκβάλλεται από το όρος Καρατσί Δάγ και χωρίζεται από το βαθύ και το στενό ρεύμα, όπου βρίσκεται η κώμη Ράκτσα. Οι κλυτίες αυτής της απορρώγου κορυφής κατέρχονται προς Μ. στα έλη και σχηματίζουν το στενώτερο μέρος του στενού των Φιλίππων.
Από τα κτίρια που βρίσκονται εδώ τα σπουδαιότερα είναι το θέατρο, ο ελληνικός περίβολος που αποτελείται από τείχος πλάτους 2,50 μέτρων, οχυρωμένο από 9 τετράγωνους πύργους, μετώπη 6.50 μέτρων και 6 μέτρα προεξοχή, η ακρόπολη οχυρωμένη από 3 πύργους και το δεύτερο ελληνικό τείχος που βρίσκεται κάτω από το πρώτο.
Πάνω στις κλυτίες αυτές βρίσκεται η αρχαία ακρόπολη, που είναι οχυρωμένη με τρεις πύργους, και το δεύτερο ελληνικό τείχος, που βρίσκεται κάτω από το πρώτο.
Βορειοδυτικά των Φιλίππων βρίσκονται διάφορες κωμοπόλεις της πεδιάδας της Δράμας, της αρχαίας Δραβήσκου, δίπλα από την οποία στρατός 10.000 Αθηναίων σφαγιάσθηκε από τους Θράκες. Εδώ υπάρχουν πολλές επιγραφές και ερείπια εντειχισμένες στις εκκλησίες και τιος οικοδομές. Η Δράμα είναι τερπνή πόλη εξαιτίας της θέσεώς της, των κήπων και των άφθονων πηγών της. Χεησιμεύει ως έδρα Τούρκου καϊμακάμη και ορθοδόξου αρχιεπισκόπου. Οι κωμοπόλεις Προυσοτσάνη, Ριοσίλοβα, Κιορλίκοβα, που κείνται βορειοδυτικά του Μπούζ Δάγ, παρέχουν στον Heuzey άφθονη επιγραφική ύλη, που περιέχουν περίεργες πληροφορίες ως προς τα ήθη, τη θρησκεία, τη γλώσσα των ανθρώπων αυτών που κατοικούν σ΄ αυτούς τους τόπους.
Κατεβαίνοντας προς Μ. διά των κωμών Ιρίδερε, Αλιστράτη, κατά μήκος του ποταμού της Μαχαρίτσας, o Heuzey ανακάλυψε μια αρχαία μαρμάρινη γέφυρα, η οποία αποκαλείται από τους ντόπιους πληθυσμούς ως Καδίμ -Κιοπρού (γέφυρα Καδή). Εδώ όλες οι ροές των υδάτων ,μαζί με αυτά της Δράμας και των Φιλίππων σχηματίζουν στη συμβολή τους τον αρχαίο Αγγίτη, που είναι παραπόταμος του Στρυμόνα.
Η εξερεύνηση όλων των μερών που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού αυτού με τον Στρυμόνα, καθώς και των βορείων χωρών του Παγγαίου ως την Αμφίπολη είναι μεγίστου ενδιαφέροντος. Επί του παρόντος στερούμαστε πληροφοριών σχετικά με αυτά τα μέρη και επανερχόμαστε στους Φιλίππους και από εκεί στην Καβάλα. (Isambert,τόμ.Ι, σ.19 – 20 -21 -22)
- Κατεβαίνοντας προς τα νότια μέσα από τα χωριά Ιρίδερε και Αλιστράτη, κατά μήκος του ποταμού της Μαχαρίτσας, o Heuzey ανακάλυψε μια αρχαία μαρμάρινη γέφυρα, η οποία αποκαλείται από τους ντόπιους πληθυσμούς Καδίμ -Κιοπρού (γέφυρα Καδή). Εδώ όλες οι ροές των υδάτων, μαζί με αυτά της Δράμας και των Φιλίππων σχηματίζουν με τη συμβολή τους τον αρχαίο Αγγίτη, που είναι παραπόταμος του Στρυμόνα.
Η εξερεύνηση όλων των μερών που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού αυτού μέχρι τη συμβολή του με τον Στρυμόνα, καθώς και των βορείων χωρών του Παγγαίου ως την Αμφίπολη είναι μεγίστου ενδιαφέροντος. (Isambert, σ. 21)
- Τα ερείπια της πόλης των Φιλίππων βρίσκονται πάνω στην τελευταία νότια κορυφή της οροσειράς που προβάλλει από το όρος Καρατσί Δάγ και χωρίζεται από το βαθύ και στενό ρέμα, όπου βρίσκεται η κώμη Ράκτσα. (Isambert, σ. 20)
- Οι Τούρκοι αποκαλούσαν τους Φιλίππους Φιλιππιτζίκ. (Leake, τομ.ΙΙΙ, σ. 214)
- Η σύγχρονη διαδρομή από την Κωνσταντινούπολη προς τα Ορφανά και τη Θεσσαλονίκη, οδηγεί από την Πράβιστα διαμέσου της Πιερικής κοιλάδας, κατά μήκος της νότιας πλευράς του Παγγαίου, ακριβώς στην ίδια γραμμή με αυτή του Ξέρξη και είναι η πιο άμεση,καθώς δεν συμπίπτει με το Ρωμαϊκό δρόμο ή την Εγνατία οδό, η οποία περνούσε κατά μήκος της βάσης αυτού του βουνού διαμέσου των Φιλίππων και της Αμφίπολης,προκειμένου να συμπεριλάβει στη γραμμή και αυτές τις δύο σημαντικές πόλεις, από τις οποίες η πρώτη ήταν Ρωμαϊκή αποικία. Δε γνωρίζουμε ακριβώς αν η Νεάπολη, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12 μιλίων από τους Φιλίππους, ήταν η Νεφτερόπολη. (Leake, τομ.ΙΙΙ, σ. 180)
- Προς τα δυτικά αυτή η μεγάλη οροσειρά εκτείνεται σχεδόν ως τη Θεσσαλονίκη, αλλά στο ένα τρίτο της έκτασής της κινείται προς τα βόρεια, όπου και περικλείει τη δυτική πλευρά της Στρυμωνικής κοιλάδας, ώστε αυτές οι εκτεταμένες πεδιάδες να περιβάλλονται ολοκληρωτικά από βουνά, με την εξαίρεση τριών ανοιγμάτων: ένα στην είσοδο του Στρυμόνα κοντά στο Ντεμίρχισαρ, άλλο στην έξοδό του στην Αμφίπολη και το τρίτο στην είσοδο μιας μεγάλης διακλάδωσης που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Αγγίτης και τώρα Αγγίστα, η οποία, μετά το πέρασμα της πεδιάδας της Δράμας, τον αρχαίο Δραβίσκο και ενισχυόμενη γύρω από την πόλη και τους Φιλίππους, συναντά τη Στρυμονική λίμνη, έξι ή οχτώ μίλια βόρεια της Αμφίπολης. (Leake, τομ.ΙΙΙ, σ. 182 – 183)
- Εδώ ο φιλόδοξος μονάρχης ίδρυσε μια νέα πόλη, η οποία έλαβε το όνομα Φίλιπποι και σύντομα εξήγαγε από τα παρακείμενα βουνά πέντε φορές πιο πολύ χρυσό και ασήμι από αυτά που απέδιδαν τα ορυχεία υπό τους Θασίους ή οποιουσδήποτε άλλους, που προηγήθηκαν του Φιλίππου, στην εκμετάλλευσή τους. (Leake, τομ.ΙΙΙ, σ. 189)
- Ο Αρριανός αναφέρει ότι ο Όρβηλος ήταν το μεγάλο βουνό το οποίο ξεκινώντας από την πεδιάδα του Στρυμόνα και τη λίμνη εκτείνεται προς τις πηγές του Στρυμόνα, όπου ενώνεται με την κορυφή που ονομάζεται Σκώμιον, από την οποία πήγαζε το ποτάμι. Σύμφωνα με την περιγραφή της εκστρατείας του Μ.Αλεξάνδρου ενάντια στους Τριβαλλούς, ο Αρριανός επισημαίνει ότι ο Αλέξανδρος πηγαίνοντας από την Αμφίπολη προς το Νέστο είχε στα αριστερά του τους Φιλίππους και το όρος Όρβηλος. (Leake, τομ. ΙΙΙ, σ. 211)
- Οι Δόβηρες μάλλον μοιράζονταν το όρος Παγγαίο με τους Παίονες και τους Πιερείς και κατοικούσαν πιθανώς στη βόρεια πλευρά του, όπου κατά την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία υπήρχε σταθμός ή μέρος που άλλαζαν άλογα, το οποίο ονομαζόταν Δομερός, μεταξύ της Αμφιπόλεως και των Φιλίππων. (Leake, τομ. ΙΙΙ, σ. 212)
- Η ακριβής τοποθεσία των Φιλίππων είναι απολύτως εξακριβωμένη από σημαντικά κατάλοιπα της αρχαιότητας στο μέρος που υποδεικνύουν τα Οδοιπορικά και τα οποία είναι γνωστά από τους Έλληνες ως Φίλιπποι. Οι Τούρκοι ονομάζουν το μέρος Φιλλιππιτζίκ. (Leake, τομ. ΙΙΙ, σ. 214)
- Ο Απολλόδωρος μας άφησε παραδόσεις καταδεικνύοντας τη σύνδεση ανάμεσα στους βασιλείς των Ηδωνών και τους μύθους των Βάκχων και των Σατύρων.Οι Ορέσκιοι πιθανώς κατοίκησαν τα βουνά πάνω από τον Δραβίσκο, στα οποία βρισκόταν το μαντείο του Βάκχου, ένα επίθετο των οποίων ήταν ορέσκιος.Είναι αξιοσημείωτο πως μεγάλο μέρος από τα ασημένια νομίσματα της Μακεδονίας και της Θράκης ανήκαν σε μέρη κοντά στα αργυρωρυχεία.Σε αυτά ανήκαν τα νομίσματα από τα εξής μέρη: Άκανθος, Νεάπολη, Τράγιλος, Όσσα, Βισαλτία, Φίλιπποι και αυτά που επιγράφονταν “Μακεδόνων πρώτης”, τα οποία κόπηκαν στην Αμφίπολη μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση. Τα χρυσά νομίσματα του Φιλίππου μας βοηθούν στην έρευνα των ορυχείων των Κρηνίδων.(Leake, τομ. ΙΙΙ, σ. 214)
- Η Φιλιππούπολη παίρνει το όνομά της από τον ίδιο βασιλιά της Μακεδονίας όπως και οι Φίλιπποι και ονομάζεται Φελίμπε από τους Τούρκους.(Leake, τομ.ΙΙΙ, σ. 214)
- Στις παράκτιες πεδιάδες ο Κάσσιος και ο Βρούτος οδήγησαν το στρατό τους αφού διέσχισαν την Αίνο, το Δορίσκο και τα εγκαταλελειμμένα Στενά των Κορπιλλών.Αλλά απέτυχαν να προχωρήσουν περισσότερο επειδή τα Στενά των Σαπαίων, τα οποία χώριζαν τις πεδιάδες των Αβδήρων και του ποταμού Νέστου από αυτά των Φιλίππων και του Στρυμώνα, βρίσκονταν ακόμα στα χέρια του εχθρού.(Leake, τομ.ΙΙΙ, σ. 215)
- Μετά από εντολή του πρίγκηπα των Θρακών Ραισκύπορι, κατασκευάστηκε, με κοπιαστική δουλειά, μία οδός, μέσα από δασώδη όρη τα οποία παρεμβάλονταν μεταξύ των παράκτιων πεδιάδων και της κοιλάδας της Αρπησσού.Μετά από τρεις μέρες πορεία ο στρατός του Κάσσιου πέρασε στην Αρπησσό, από όπου μετά από μια μέρα έφτασε στους Φιλίππους.(Leake, τομ.ΙΙΙ, σ. 215)
- Από την κοιλάδα της Αρπησσού στους Φιλίππους, η πορεία του Κάσσιου ήταν κοντά στο δρόμο από την Αδριανούπολη στις Σέρρες, όπου από τις πηγές του Άρδα διασχίζει την κοιλάδα του Νέστου και εισέρχεται σε αυτή των Φιλίππων στη Δράμα. Όταν οι Φίλιπποι ήταν η πρωτεύουσα πόλη στην πεδιάδα, ο δρόμος οδηγούσε πιθανώς απευθείας σε αυτό το σημείο.(Leake, τομ.ΙΙΙ, σ. 216)
- Ο Αππιανός, ωστόσο, περιγράφει τους Φιλίππους και τη θέση στην οποία ο Κάσσιος και ο Βρούτος στρατοπέδευσαν. Η πόλη,περιγράφει ο Αππιανός, ονομαζόταν Δάτος πριν την εποχή του Φιλίππου και νωρίτερα Κρηνίδες, από τις πολυάριθμες πηγές κοντά στην τοποθεσία, που σχημάτιζαν ποτάμι και έλος.Βρισκόταν σε μια απότομη πλαγιά, οριοθετημένη στα βόρεια από τα δάση από τα οποία πέρασε ο στρατός του Κάσσιου, στα νότια από ένα έλος, πέρα από το οποίο ήταν η θάλασσα, στα ανατολικά από τα περάσματα των Σαπαίων και των Κορπιλλών και στα δυτικά από τις μεγάλες πεδιάδες του Μύρκινου.(Leake, τομ.ΙΙΙ, σ. 216)
- Όχι πολύ μακριά από τον λόφο των Φιλίππων βρισκόταν εκείνος του Βάκχου, ο οποίος περιελάμβανε τα χρυσωρυχεία που ονομάζονταν Άσυλα ενώ σε δεκαοχτώ στάδια απόσταση από την πόλη βρίσκονταν άλλα δύο υψώματα οχτώ σταδίων το καθένα, στα βόρεια των οποίων ο Βρούτος τοποθέτησε το στρατόπεδό του και στα νότια ο Κάσσιος: εκείνα του Βρούτου προστατεύονταν από τα δεξιά από βραχώδεις λόφους και στα αριστερά του στρατοπέδου του Κάσσιου από έλος.Ο ποταμός Γάγγας ή Γαγγίτης έρρεε μπροστά και η θάλασσα βρισκόταν στο πίσω μέρος.Τα στρατόπεδα των δύο αρχηγών,παρ’ότι χωριστά, περικλείονταν από ένα κοινό οχυρό και ενδιάμεσά τους ήταν το πέρασμα το οποίο οδηγούσε σαν πύλη από την Ευρώπη στην Ασία.Οι τριήρεις βρίσκονταν στη Νεάπολη, εβδομήντα στάδια μακριά και οι αποθήκες των πυρομαχικών και των πολεμοφοδίων στο νησί της Θάσου εκατό στάδια μακριά.(Leake, τομ.ΙΙΙ, σ. 217)
- Ο Δίων ο Κάσσιος προσθέτει ότι οι Φίλιπποι βρίσκονται κοντά στο Παγγαίο και στο Σύμβολο,ενώ το Σύμβολο που βρίσκεται ανάμεσα στους Φιλίππους και στη Νεάπολη, πήρε το όνομά του επειδή συνέδεε το Παγγαίο με άλλο όρος με εκτεταμένη ενδοχώρα.Από την περιγραφή φαίνεται ξεκάθαρα το Σύμβολο να εκτείνεται από την Πράβιστα έως την Καβάλα και να διαχωρίζει τον κόλπο της Καβάλας από τον κάμπο των Φιλίππων.(Leake, τομ.ΙΙΙ, σ. 217)
- Ο Νορβανός ακούγοντας για την κίνηση του εχθρού στους Φιλίππους αρχικά εκκένωσε το στρατόπεδο και λίγο αργότερα το Σύμβολο, από όπου υποχώρησε στην Αμφίπολη. Με την κατοχή του Συμβόλου οι στρατιώτες του Κάσσιου εξασφάλισαν μια σίγουρη επικοινωνία με τη θάλασσα και συγχρόνως απέκτησαν ασφάλεια για τις επιθέσεις για λεηλασία στα πεδινά.(Leake, τομ.ΙΙΙ, σ. 218)
- Ο Κάσσιος αποσύρθηκε στον λόφο των Φιλίππων, όπου είχε θέα της μάχης και εκεί έδωσε τέλος στη ζωή του.Η απώλεια των στρατιωτών του Κάσσιου έφτασε τους 8.000, ενώ του Καίσαρα και του Αντωνίου ήταν διπλάσια. (Leake, τομ.ΙΙΙ, σ. 219)
- Εάν το πέρασμα που οδηγούσε από το βουνό της πεδιάδας των Φιλίππων στην Καβάλα ήταν οι Πύλες, που διαχώριζαν το στρατόπεδο του Βρούτου από αυτό του Κάσσιου, η τοπιογραφία συμβαδίζει απόλυτα με την περιγραφή. Το στρατόπεδο του Βρούτου εκτεινόταν στα δεξιά της εισόδου του περάσματος προς τους Φιλίππους και το στρατόπεδο του Κάσσιου στα αριστερά προς την Πράβιστα.Ο ποταμός Γάγγας, ο οποίος διέρχεται γύρω από τους Φιλίππους ρέει παράλληλα με την μπροστινή θέση.Βόρεια της Πραβίστας υπάρχει μια λίμνη ή μια πλημμυρισμένη περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στα στρατόπεδα του Κάσσιου και του Αντωνίου.Εδώ,την εποχή που έγινε η μάχη το φθινόπωρο του 42π.Χ. υπήρχε ένα έλος, όπως περιγράφει ο Αππιανός.(Leake, τομ.ΙΙΙ, σ. 221)
- Η δυσκολία βρίσκεται στο γεγονός ότι ο Αππιανός διαπιστώνει ότι τα στρατόπεδα του Βρούτου και του Κάσσιου βρίσκονταν 18 στάδια από τους Φιλίππους και 70 από την Νεάπολη,αποδεικνύοντας έτσι ότι αυτή η θέση ήταν πολύ εγγύτερα στους Φιλίππους παρά στην Καβάλα και δεν ταιριάζει με το πέρασμα πάνω από το όρος της Καβάλας.Διαπιστώνεται ,λοιπόν, ότι, είτε οι αριθμοί που εκφράζουν αποστάσεις μπήκαν ανάποδα στο κείμενο του Αππιανού ή ότι υπήρχε μια κίνηση την οποία παρέλειψε ο Αππιανός από την πρώτη στρατοπέδευση του Βρούτου και του Κάσσιου στην τοποθεσία την οποία κατείχαν στην πρώτη μάχη. Η τελευταία υπόθεση εκφράζεται και από τον Δίωνα, ο οποίος δηλώνει ότι με την κατάκτηση του Συμβόλου ο στρατός του Κάσσιου ήταν σε θέση να προστατεύσει τις δυνάμεις επιδρομών στην πεδιάδα και απέκτησε έτσι μια ασφαλή επικοινωνία με την Νεάπολη από όπου φαίνεται ότι δεν είχαν τέτοια πλεονεκτήματα όταν βρίσκονταν καντά στους Φιλίππους.Στην πραγματικότητα το πέρασμα της Καβάλας θα μπορούσε να τους εξασφαλίσει ένα πέρασμα στην θάλασσα μακριά από εχθρικές παρεμβάσεις.Είναι φανερό επίσης, ότι όταν ο Βρούτος και ο Κάσσιος στρατοπέδευσαν στην πρώτη τους άφιξη στους Φιλίππους, η θέση τους αυτή εκτεινόταν από αυτό το πέρασμα σαν ένα κέντρο και περιλάμβανε όλα τα υψώματα από τους Φιλίππους μέχρι την Πράβιστα.(Leake, τομ.ΙΙΙ, σ. 222)
- Πιθανόν το Δάτος να είναι το ίδιο μέρος με τη Νεάπολη. Ο Σκύλακας ωστόσο, διαχωρίζει τα δύο μέρη αλλά προσθέτει πως το Δάτος αποτελούσε Αθηναϊκή αποικία, όχι όμως το αρχαίο Δάτος, αλλά μια πολύ νεότερη αποικία των Αθηναίων στη Θράκη.Προφανώς όμως στο σημείο αυτό το κείμενο του είχε φθαρεί, όπως και σε πολλά άλλα σημεία, και στην πραγματικότητα εννοούσε ότι η Νεάπολη ήταν μια αποικία την οποία οι Αθηναίοι είχαν ιδρύσει στο Δάτος. Ο Ζηνόβιος και ο Ευστάθιος από την άλλη, υποστηρίζουν πως το Δάτος ήταν αποικία της Θάσου, πιθανότατα όπως αυτές που οι Θάσιοι είχαν διαδοχικά στην ακτή απέναντι από το νησί τους, ενώ υπήρχε κάθε λόγος να πιστεύεται ότι οι Αθηναίοι δεν είχαν καμία βάση στη Θράκη μέχρι την υποβάθμιση της Θάσου, η οποία δε συνέβη μέχρι το έτος 463 π.Χ., ούτε καμία μόνιμη εγκατάσταση μέχρι την ίδρυση της Αμφίπολης από τον Άγνωνα, 26 χρόνια αργότερα, καθώς οι προηγούμενες τους προσπάθειες είχαν αποδειχθεί ανεπιτυχείς. Εάν η Νεάπολη ήταν αποικία της Αθήνας, καθώς τα νομίσματα αποδεικνύονται αξιόπιστα, ήταν πιθανότατα σε μια μεταγενέστερη ημερομηνία. Αυτό ίσως δείχνει ότι η Αισύμη υπήρξε μία από τις αποικίες των Θασίων. Η Αισύμη συνέχιζε ακόμα να υπάρχει με αυτό το όνομα τον όγδοο χρόνο του Πελοποννησιακού Πολέμου, όταν, μαζί με τη Γαληψό παραδόθηκε στο Βρασίδα. Στη συνέχεια ονομάστηκε Εμάνθια, όπως μάθαμε από τον Στέφανο και ο Λίβιος την αναφέρει με αυτό το όνομα ενώ μαζί με την Αμφίπολη και με τις άλλες πόλεις της Θρακικής ακτής, έκλεισε τις πύλες της εναντίον των Ρωμαίων υπό τον ύπατο Οστίλιο στον Περσικό Πόλεμο το 170 π.Χ.
Αφού Αγγίτης ήταν το όνομα που αποδίδονταν στον ποταμό ο οποίος πήγαζε από τους Φιλίππους, τότε η διακλάδωση από το Νευροκόπι ήταν ο Ζυγάκτης ποταμός, που συμφωνεί τέλεια με τα γεγονότα που σχετίζονται με τον Αππιανό, ότι πολλοί από τους ηττημένους οπαδούς του Βρούτου υποχώρησαν στα βουνά από την κοιλάδα του Ζυγάκτη. Ήταν στην πραγματικότητα η μόνη διαδρομή προς το εσωτερικό που τους προσφέρονταν. Αν και αυτός ο ποταμός είναι πολύ μακρύτερος -αν όχι και μεγαλύτερος από τον Αγγίτη, ο Ηρόδοτος αποδεικνύει ότι το ενωμένο ποτάμι πήρε το όνομά του από τη διακλάδωση των Φιλίππων. (Leake, τομ.ΙΙΙ, σ. 224-225)
- Θεωρώ ότι το Ζερβοχώρι είναι η τοποθεσία της Ηράκλειας Σιντικής για τους ακόλουθους λόγους.1)Η Ηράκλεια βρισκόταν κοντά στον Στρυμόνα, ξεχωρίζοντας από άλλες πόλεις της ίδιας ονομασίας, ως Ηράκλεια Στρυμόνος. 2)Η Σιντική βρισκόταν στα δεξιά του Στρυμόνα, ενώ ο Λίβιος μας ενημερώνει ότι όταν η Μακεδονία ήταν χωρισμένη σε τέσσερις επαρχίες με την ρωμαϊκή κατάκτηση, η Σιντική ήταν συνδυασμένη με τη Βισαλτία στην πρώτη Μακεδονία, της οποίας η πρωτεύουσα ήταν η Αμφίπολις καθώς όλα τα υπόλοιπα τμήματα της χώρας ανάμεσα στον Στρυμόνα και στον Αξιό είχαν αποδοθεί στην δεύτερη Μακεδονία , της οποίας η πρωτεύουσα ήταν η Θεσσαλονίκη.3) Η θέση του Ζερβοχωρίου ταιριάζει με αυτή την οποία το Συνοπτικό Οδοιπορικό αποδίδει στην Ηράκλεια αναφορικά με τους Φιλίππους καθώς υποδηλώνεται σε δυο διαφορετικούς ρωμαϊκούς δρόμους από τη μια πόλη στην άλλη. Και οι δύο δρόμοι ήταν σε μικρή σχετικά απόσταση μεταξύ των Φιλίππων και του Ζερβοχωρίου. (Leake, τομ.ΙΙΙ, σ. 226-227)
- Η απόσταση από την Ευπορία στην Ηράκλεια σε συνδυασμό με το όνομα, φανερώνει ότι βρισκόταν ένα πορθμείο κατά μήκος της λίμνης, πιθανώς στο σημείο όπου η λίμνη αρχίζει να στενεύει, 3 ή 4 μίλια στα νοτιοδυτικά της Αμφίπολης αλλά περισσότερο στη δυτική πλευρά της λίμνης. Η Ευπορία ονομάστηκε έτσι από τον Πτολεμαίο και αναφέρεται ανάμεσα στις πόλεις της Βισαλτίας μαζί με την Όσσα και την Άργιλο και πιθανώς ο ποταμός που συναντά τον Στρυμόνα κάτω από τη γέφυρα του Νεοχωρίου ή της Αμφίπολης είναι η αρχαία Βισαλτία.(Leake, τομ.ΙΙΙ, σ. 228)
- Ο M.Cousinery, o οποίος διέμενε ως Γάλλος πρέσβης στη Θεσσαλονίκη σημειώνει ότι νομίσματα με την επιγραφή ΤΡΑΙΛΙΟΝ βρέθηκαν συχνά κοντά στην Αμφίπολη,από όπου συνάγεται το συμπέρασμα ότι το Τρίουλο είναι παραφθορά του Τραίλιο.Το πραγματικό όνομα, ωστόσο, υποπτεύομαι ότι είναι Τράγιλος,καθώς ο Στέφανος δείχνει ότι υπήρχε μια μακεδονική πόλη με το όνομα Τράγιλος, που αποτελεί αναμφίβολα την πραγματική ανάγνωση του Βράγιλος ή Δράγιλος, όπως επισημάνθηκε στον Ιεροκλή μεταξύ των πόλεων της πρώτης ή υπατικής Μακεδονίας και τοποθετείται προφανώς όχι μακριά από την Παρθικόπολη και την Ηράκλεια Στρυμόνος.Στην τοπική μορφή του ονόματος, το Γ μπορεί και να παραλειφθεί, έτσι ώστε το ΤΡΑΙΛΙΟΝ του νομίσματος να αντιπροσωπεύει το ελληνικό Τραγιλίων.Η Τράγιλος σε αυτήν την περίπτωση, βρισκόταν στους πρόποδες του όρους Παγγαίου απέναντι από τους Φιλίππους.Το πραγματικό όνομα της τοποθεσίας αυτής ανατολικά της Ευπορίας, όπου στην Tράπεζα αναγράφεται ως Γραίρος,πρέπει να είναι Γάζωρος και μαθαίνουμε από τον Στέφανο ότι πρόκειται για μακεδονική πόλη και από τον Πτολεμαίο ότι βρισκόταν στην χώρα των Ηδωνών.
(Leake, τομ.ΙΙΙ, σ. 228)
- Μόνο μετά 18 χρόνια από το διάταγμα της Αμφίπολης, ο Ανδρίσκος, που αυτοαποκαλούνταν Φίλιππος, γιος του Περσέα, ανακατάλαβε όλη τη Μακεδονία αλλά νικήθηκε και παραδόθηκε το επόμενο έτος στον Καικίλιο Μέτελλο και οι Μακεδόνες έγιναν υποτελείς, και η χώρα πιθανώς κυβερνιόταν από έναν πραίτωρα όπως και η Αχαΐα μετά την καταστροφή της Κορίνθου, όπου συνέβη δυο χρόνια μετά, το 146 π.Χ. Από τότε μέχρι τη βασιλεία του Αυγούστου οι Ρωμαίοι είχαν το δύσκολο καθήκον της υπεράσπισης της Μακεδονίας απέναντι σε λαούς της Ιλλυρίας και της Θράκης και σε αυτήν την περίοδο έστηναν αποικίες στους Φιλίππους, στην Πέλλα, στους Στόβους και στο Δίον.(Leake, τομ. ΙΙΙ, σ.487)
- Ο Αππιανός υπέθεσε ότι τα έλη στην κοιλάδα των Φιλίππων εκτείνονταν, εάν όχι μέχρι τη θάλασσα τουλάχιστον όχι σε μεγάλη απόσταση από αυτήν.Φαίνεται ότι δεν γνώριζε ότι η κοιλάδα ήταν τελείως αποκομμένη από την θάλασσα με μια σειρά από λόφους και σε κανένα σημείο δεν προσεγγίζει την ακτή.Για ένα ακόμη λάθος το κείμενο του μπορεί να κατηγορηθεί.Υπολογίζει την απόσταση μεταξύ του στρατοπέδου του Αντωνίου και της Αμφίπολης σε 350 στάδια ενώ αυτό ήταν ολόκληρο το μήκος της κατώτερης κοιλάδας του Στρυμονικού, όπως πράγματι είχε προηγουμένως σωστά διατυπώσει.Ο Δίων ο Κάσσιος επίσης, παρόλο που ήταν σωστά πληροφορημένος κάνει μια παρατήρηση λίγο ανακριβή.Έλεγε ότι ενώ ο Νορβανός ς και ο Σάξας σκόπευαν να κατακτήσουν την συντομότερη πορεία προς τα όρη των Σαπαίων, οι εχθροί τους περικύκλωσαν τις Κρηνίδες και έφτασαν στους Φιλίππους καθώς τότε οι Κρηνίδες και οι Φίλιπποι δεν ήταν το ίδιο μέρος όπως μας βεβαιώνει ο Αππιανός και άλλες πηγές.(Leake, τομ.ΙΙΙ, σ. 223)
Δεν υπάρχει περιεχόμενο για τον συγκεκριμένο περιηγητή για να καταχωρηθεί.
Δεν υπάρχει περιεχόμενο για τον συγκεκριμένο περιηγητή για να καταχωρηθεί.
Δεν υπάρχει περιεχόμενο για τον συγκεκριμένο περιηγητή για να καταχωρηθεί.
Δεν υπάρχει περιεχόμενο για τον συγκεκριμένο περιηγητή για να καταχωρηθεί.
Δεν υπάρχει περιεχόμενο για τον συγκεκριμένο περιηγητή για να καταχωρηθεί.
Δεν υπάρχει περιεχόμενο για τον συγκεκριμένο περιηγητή για να καταχωρηθεί.