Ο Κάκαλος, ο οδηγός μας, μου έδωσε την εξήγηση σε αυτό το μυστήριο: « Γίνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο, είπε, εξαιτίας του πάχους του χιονιού, το οποίο υπάρχει μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Κόβουμε αυτά τα δέντρα του δάσους το χειμώνα, γεμάτα με κρούστα πάγου. Τα ξαπλώνουμε κατά μήκος και γλιστράνε στις υπώρειες των βουνών, έτοιμα για κόψιμο». (Boissonnas, σ. 46)
Το 1913 ο Κάκαλος, ο κυνηγός αντιλόπης, συμφώνησε να μας οδηγήσει μέσα στα μπερδεμένα ρήγματα με τα οποία είναι χαραγμένο το όρος Όλυμπος (σημ: Δες την αναφορά του M. Baud – Bovy για την πρώτη αναρρίχηση στην ψηλότερη κορυφή του συμπλέγματος του Ολύμπου, στο Grece immortelle, εκδόσεις Boissonnas, Γενεύη). Αλλά δε θα κουβαλούσε τίποτα, ούτε μια Κόντακ (φωτογραφική μηχανή). Όσο για τους αχθοφόρους μας, ούτε ένας δεν πείσθηκε να σκαρφαλώσει μαζί μας στις απότομες πλευρές του Ολύμπου. Το 1919, στη δεύτερη αναρρίχηση μας, ούτε ο παλιός μας φίλος Κάκαλος δεν πείστηκε να έρθει μαζί μας. Αποδείχθηκε αμετάπειστος. (Boissonnas, σ. 58 -59)
Ο κυνηγός αντιλόπης μας, ο Κάκαλος, μετατράπηκε στο σημαντικότερο άνδρα της πολίχνης. Θα δει τον εαυτό του στημένο, ως μπρούτζινο άγαλμα, στη μέση της δημόσιας πλατείας. Το 1913 μας είχε πει: «Θα ανεβείτε στον Μύτικα; Ποτέ! Κανένας δεν θα μπορούσε. Μόνο ο αετός τον στοιχειώνει!». Τώρα όμως δημιουργεί την επαγγελματική του κάρτα. Χρήστος Κάκαλος, οδηγός στον Όλυμπο. Αυτό από μόνο τα λέει όλα! Παρίσι, Φεβρουάριος 1928. (Boissonnas, σ. 67)
Χρήστος Κάκαλος και κυνηγοί, Γιάννης Κυρίτσης, Ο Όλυμπος του Boissonnas, Η πρώτη ανάβαση στην κατοικία των Θεών οι πρώτες φωτογραφίες του μυθικού βουνού, Θεσσαλονίκη 2002, σ.89.
Χρήστος Κάκαλος, Γιάννης Κυρίτσης, Ο Όλυμπος του Boissonnas, Η πρώτη ανάβαση στην κατοικία των Θεών οι πρώτες φωτογραφίες του μυθικού βουνού, Θεσσαλονίκη 2002, σ.91.
Χρήστος Κάκαλος και κυνηγός, Γιάννης Κυρίτσης, Ο Όλυμπος του Boissonnas, Η πρώτη ανάβαση στην κατοικία των Θεών οι πρώτες φωτογραφίες του μυθικού βουνού, Θεσσαλονίκη 2002, σ.93.
“Περιηγητές της Μακεδονίας”
Η παρούσα ιστοσελίδα αποτελεί προϊόν επιστημονικού προγράμματος που υλοποιείται για λογαριασμό της Ε.Μ.Σ. και αφορά τους περιηγητές της Μακεδονίας.
Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη και ως εκ τούτου το υλικό της ιστοσελίδας ανανεώνεται συνεχώς.
Ε.Μ.Σ.
Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ιδρύθηκε στις 29 Απριλίου 1939 από επίλεκτα μέλη της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης που ανήκαν στον πνευματικό και εμπορικό κόσμο της χώρας.
Οι άνδρες αυτοί, Μακεδόνες στη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους, απέβλεψαν στη δημιουργία οργανισμού, ο οποίος θα είχε σκοπό την περισυλλογή, καταγραφή, ταξινόμηση, διατήρηση, μελέτη και δημοσίευση παντός γλωσσικού, αρχαιολογικού, αρχειακού, λαογραφικού υλικού και λαϊκής τέχνης που σχετίζεται με τη Μακεδονία.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με τη δράση της μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της, www.ems.gr
Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών αξιοποίησε τη χορηγία του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης προβαίνοντας στην οργάνωση προγράμματος για την καταγραφή τοπωνυμίων της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας που επισκέφτηκαν κυρίως ξένοι αλλά και έλληνες περιηγητές την περίοδο του 19ου και 20ου αιώνα.