- Σύμφωνα με τον Προκόπιο ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ανοικοδόμησε πάνω στη χερσόνησο της Καστοριάς μια πόλη της Θεσσαλίας με το όνομα Διοκλητιανούπολη και την ονόμασε Ιουστινιανούπολη. (Pouqueville, τόμ. ΙΙΙ, σ. 5)
- Ο Ιουστινιανός μπόρεσε να αναδείξει την πατρίδα του χάρη στους ιεράρχες του, που έφεραν τους τίτλους των Μητροπολιτών των Ιλλυρίων, των κυρίως Δακών, των παρακτίων Δακών, της δευτέρας Μοισίας, της Δαρδανίας, της Πρεβαλιτιανής επαρχίας, της δευτέρας Μακεδονίας, καθώς και ενός τμήματος της δευτέρας Παννονίας. (Pouqueville, τόμ. ΙΙΙ, σ.52)
- Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ονόμασε την Αχρίδα Ιουστινιάνα Α΄. (Leake, τομ. ΙΙΙ, σ. 273)
- Σύμφωνα με τον Προκόπιο, η Ουλπιάνα ανακατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό, υπό την ονομασία Ιουστινιάνα Δευτέρα. (Leake, τόμ. ΙΙΙ, σ. 476)
- Ο Ιουστινιανός κατασκεύασε υδραγωγείο και διάφορα άλλα διακοσμητικά κτίσματα στην κωμόπολη Ηράκλεια, την αρχαία Πέρινθο.(Isambert, σ.4)
- Ο Ιουστινιανός επισκεύασε τα τείχη της Κύρρου. (Isambert,σ.43)
- Τα Βαδεριανά είναι ο τόπος γέννησης του Ιουστινιανού.(Isambert, σ.32)
- Επίσης η Ακρόπολη (στα τούρκικα Γεδί- κουλελέρ- Καλεσί, που σημαίνει φρούριο των επτά πύργων, και είναι μετάφραση του ελληνικού ονόματος Επταπύργιο), βρίσκεται προς την άνω πλευρά της πόλης (Θεσσαλονίκη) και και έχει αρχαιότατη καταγωγή. Οι βυζαντινοί αυτοκράτορες Ιουστινιανός και Ζήνων επέφεραν σε αυτήν πολλές επιδιορθώσεις. (Isambert, σ.49)
- Η Αγία Σοφία λέγεται πως είναι η αρχαία Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης και χτίστηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού βάσει κάποιου σχεδίου του αρχιτέκτονα Ανθεμίου από την Κωνσταντινούπολη.(Isambert, σ.50)