• Ο Άγνων, ο ιδρυτής της αθηναϊκής αποικίας (δηλ. της Αμφίπολης), φαίνεται πως ήταν ικανοποιημένος χτίζοντας ένα τείχος κατά μήκος του ισθμού της χερσονήσου, ο οποίος κατέληγε και στα δύο πέρατα του ποταμού (απολαβών τείχει μακρω εκ ποταμου ες ποταμόν .- Thucyd. 1. 4, c. 102.) και αφήνοντας το δυτικό ημικύκλιο του λόφου στη φυσική προστασία των γκρεμών του.(Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ. 197)
  • Υπήρχε κάθε λόγος να πιστεύεται ότι οι Αθηναίοι δεν είχαν καμία βάση στη Θράκη μέχρι την υποβάθμιση της Θάσου, η οποία δεν συνέβη μέχρι το έτος 463 π.Χ., ούτε καμία μόνιμη εγκατάσταση μέχρι την ίδρυση της Αμφίπολης από τον Άγνωνα, 26 χρόνια αργότερα, καθώς οι προηγούμενες τους προσπάθειες είχαν αποδειχθεί ανεπιτυχείς. (Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ.224-225)
  • Η εκστρατεία του Σιτάλκη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Αθηναίους, οι οποίοι είχαν αρκετές υποτελείς πόλεις στη θρακική ακτή. Τον βασιλιά συνόδευε ο Άγνωνας από την Αθήνα, όπως και ένας διεκδικητής του μακεδονικού θρόνου, ο Αμύντας, ανιψιός του βασιλιά Περδίκκα. (Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ. 442 – 443)
  • Οι Αθηναίοι πέτυχαν τέλος το 437 π.χ. και η Αμφίπολη, που θεμελιώθηκε από τον Άγνωνα τον Νικίο, κατέστη η σπουδαιότερη των πόλεων της Αθηναϊκής ηγεμονίας.(Isambert, σ.24)