- Εκεί όπου τελειώνει ο βάλτος των Γιαννιτσών και αρχίζει μια εύφορη περιοχή ανάμεσα στο Βαρδάρη και το Λουδία συναντούμε το χωριό Σαριλίκ ή Μικρό Κίτρινο χωριό. Στο χωριό αυτό ο ταξιδιώτης μπορεί να βρει χάνια και να προμηθευτεί τρόφιμα για το δρόμο. Η περιοχή ανήκει στο Μεγάλο Γιουσούφ μπέη.(Cousinery, τομ.Ι, σ. 98)
- Ο Γιουσούφ μπέης, σε αντίθεση με τον πατέρα του, αγαπούσε τον υπερβολικό πλούτο και την τρυφή και το γεγονός αυτό συντέλεσε στην αποδυνάμωσή του. Ο Σουλτάνος διέταξε κατ’αρχήν το μπέη να διατηρεί λιγότερο στρατό από αυτόν που διατηρούσε ο Ισμαήλ και τον έθεσε υπό την εποπτεία ενός σεβάσμιου επιτηρητή από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος τελικά κατέληξε να γίνει ο «κηδεμών» του Γιουσούφ. Ο Γιουσούφ πήρε το αξίωμα του Πασά και μεταφέρθηκε στην Ασία με το σώμα των πιστών του Αλβανών. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε στην άμυνα της Βάρνας. Ωστόσο, η απουσία του μπέη και οι εξεγέρσεις των Ελλήνων οδήγησαν στην παρακμή την άλλοτε ανθηρή οικονομία της περιοχής. (Cousinery, τομ.Ι, σ. 153-154)
- Ο Γιουσούφ μπέης, ιδιοκτήτης του αγροκτήματος που βρίσκεται κοντά στην Όλυνθο, ασχολήθηκε με την επισκευή του τοίχου του αγροκτήματος. Διάφοροι αξιωματούχοι που αποστέλλονταν από τον ίδιο διαχειρίζονταν την ιδιοκτησία του αυτή. Ο Γιουσούφ μπέης ασκούσε την εξουσία του βοεβόδα στο χωριό του Αγίου Μάμα, μέσω ενός ανώτερου αξιωματούχου που τον εκπροσωπούσε στην περιοχή. (Cousinery, τομ. ΙΙ, σ. 161)
- Ο Μπέης έχει τέσσερις γιους, από τους οποίους ο μεγαλύτερος, ο Γιουσούφ , διεκπεραιώνει όλες τις τρέχουσες συναλλαγές της κυβέρνησης( αυτός είναι ο ίδιος ο Γιουσούφ Πασά, ο οποίος διακρίθηκε κατά την Ελληνική Επανάσταση, ως κυβερνήτης της Ναυπάκτου, και αργότερα παρέδωσε τη Βάρνα, το 1818, στους Ρώσους), ενώ ο πατέρας του απολαμβάνει μια σχετικά νωθρή συνταξιοδότηση στο τσιφλίκι Αντά.(Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ. 203)