• Ο ιστορικός Δίων ο Κάσσιος περιγράφει τις στρατιωτικές κινήσεις του εμφυλίου πολέμου που διαδραματιζόταν ανάμεσα στους αντάρτες της ρωμαϊκής δημοκρατίας και της Τριανδρίας ως εξής: πριν ακόμα φθάσει ο στόλος υπό την αρχηγία του Στατίου, οι στρατηγοί Νορβανός και Δεσίδιος είχαν περικυκλώσει το Ιόνιο και είχαν προλάβει τους Βρούτο και Κάσσιο στις ακτές της Μακεδονίας. Είχαν καταλάβει όλη την περιοχή στα ανατολικά του Παγγαίου και εγκατέστησαν το στρατόπεδο τους κοντά στους Φιλίππους. Στην περιοχή υπάρχει σύμπλεγμα λόφων με το όνομα Σύμβολο, οι οποίοι χωρίζουν τη Νεάπολη από τους Φιλίππους. Καθώς ο Νορβανός και ο Δεσίδιος είχαν καταλάβει την πιο πλεονεκτική θέση της περιοχής, ο Βρούτος και ο Κάσσιος δεν τολμούσαν να επιτεθούν. Κινήθηκαν προς ένα πέρασμα πιο μακρυά προς τις Κρηνίδες ,στο Σύμβολο. Πέρασαν το Νέστο, στρατοπέδευσαν κοντά στη θάλασσα, στη χώρα των Σαπαίων. Επρόκειτο να περικυκλώσουν τις υπώρειες του Αίμου και να επιτεθούν στο Νορβανό και το Δεσίδιο στα ανατολικά του Παγγαίου. Ο Νορβανός άφησε ένα τμήμα του στρατού με το Δεσίδιο να φυλάσσει το πέρασμα των Κορπιλλών ,κοντά στα Άβδηρα. Ο βασιλιάς Ράσκος, αδελφός του βασιλιά της Θράκης Ρασκούπορη πήρε το μέρος της τριανδρίας ενώ ο Ρασκούπορης πήρε το μέρος των δημοκρατικών δυνάμεων. Συμμετείχαν και οι δυο στις μάχες που διεξήχθησαν ενώ ο Ρασκούπορης βοήθησε τους συμμάχους του δείχνοντας τους περάσματα της περιοχής για να περικυκλώσουν τον εχθρό. Νικητής της μάχης αναδείχτηκε ο Νορβανός. (Cousinery,τομ.ΙΙ,σ. 28-30)
  • Ο Δίων ο Κάσσιος προσθέτει ότι οι Φίλιπποι βρίσκονται κοντά στο Παγγαίο και στο Σύμβολο,ενώ το Σύμβολο που βρίσκεται ανάμεσα στους Φιλίππους και στη Νεάπολη, πήρε το όνομά του επειδή συνέδεε το Παγγαίο με άλλο όρος μέσω εντεινόμενης ενδοχώρας.(Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ. 217)
  • Ο Δίων ο Κάσσιος επίσης, παρόλο που ήταν σωστά πληροφορημένος κάνει μια παρατήρηση λίγο ανακριβή.Ισχυρίστηκε ότι ενώ ο Νορβάνος και ο Σάξας σκόπευαν να ακολουθήσουν την συντομότερη πορεία προς τα όρη των Σαπαίων, οι εχθροί ;όμως τούς περικύκλωσαν στις Κρηνίδες και έφτασαν στους Φιλίππους καθώς τότε οι Κρηνίδες και οι Φίλιπποι δεν ήταν το ίδιο μέρος όπως μας βεβαιώνει ο Αππιανός και άλλες πηγές.(Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ.223)