- Όταν ο στρατός του Κάσσιου και του Βρούτου είχε προωθηθεί από την Ασία κατά μήκος της Θράκης, ο Νορβάνος κατείχε τα δύο κύρια στενά, δηλαδή τα Στενά των Κορπιλών και τα Στενά των Σαπαιών, παρόλο που θα ήταν πιο συνετό να εγκαταλείψει τα πρώτα για την καλύτερη υπεράσπιση των τελευταίων.(Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ. 215)
- Στις παράκτιες πεδιάδες ο Κάσσιος και ο Βρούτος οδήγησαν το στρατό τους αφού διέσχισαν τον Αινό, τον Δορίσκο και τα εγκαταλελειμμένα Στενά των Κορπιλών. (Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ. 215)
- Μετά από τρεις μέρες πορεία ο στρατός του Κάσσιου οδηγήθηκε στον Αρπέσσο, από όπου μετά από μια μέρα έφτασε στους Φιλίππους.(Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ. 215)
- Ο Αρπέσσος δεν μπορεί παρά να είναι ο παραπόταμος του Μαρίτσα ή Έβρου που ρέει μέσα από την κοιλάδα του Άρδα. Εάν υποθέσουμε ότι το στρατόπεδο του Κάσσιου βρισκόταν κοντά στη σύγχρονη Γκιουμουλτζίνα, η οποία ήταν το κέντρο των παράκτιων πεδιάδων ανάμεσα στα στενά των Κορπιλών και των Σαπαίων, φαίνεται ότι ο δρόμος προς τον Αρπέσσο ήταν δίπλα στην κοιλάδα του Κουρουτζά, την οποία ο Ηρόδοτος στην αρχαιότητα αποκαλούσε Τράβο. Από την κοιλάδα του Αρπέσσου προς τους Φιλίππους, η πορεία του Κάσσιου ήταν κοντά στο σύγχρονο δρόμο από την Αδριανούπολη στις Σέρρες, όπου από τις πηγές του Άρδα διασχίζει την κοιλάδα του Νέστου και εισέρχεται σ’αυτή των Φιλίππων στη Δράμα. Όταν οι Φίλιπποι ήταν η πρωτεύουσα πόλη στην πεδιάδα, ο δρόμος οδηγούσε πιθανώς απ’ευθείας σε αυτό το σημείο.(Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ. 216)
- Ο Αππιανός, ωστόσο, περιγράφει τους Φιλίππους και τη θέση στην οποία ο Κάσσιος και ο Βρούτος στρατοπέδευσαν. Η πόλη βρισκόταν σε μια απότομη πλαγιά, οριοθετημένη στα βόρεια από τα δάση από τα οποία πέρασε ο στρατός του Κάσσιου.(Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ. 216)
- Όχι πολύ μακριά από τον λόφο των Φιλίππων βρισκόταν εκείνος του Βάκχου, ο οποίος περιελάμβανε τα χρυσωρυχεία που ονομάζονταν Άσυλα, και δεκαοχτώ στάδια από την πόλη βρίσκονταν άλλα δύο υψώματα οχτώ σταδίων το καθένα, στα βόρεια των οποίων ο Βρούτος τοποθέτησε το στρατόπεδό του και στα νότια τους ο Κάσσιος το δικό του:εκείνα του Βρούτου προστατεύονταν στα δεξιά από βραχώδεις λόφους και στα αριστερά του στρατοπέδου του Κάσσιου από έλος.(Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ. 217)
- Προκειμένου να διευκολύνει αυτό το εγχείρημα, ξόδεψε δέκα ημέρες στην κατασκευή μιας υπερυψωμένης οδού κατά μήκος του έλους που διαχώριζε το στρατόπεδό του από αυτό του Κάσσιου. Προχώρησε με τέτοια προσοχή ώστε το έργο έφτανε προς το τέλος όταν ο Κάσσιος σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να αναγείρει αμυντικά οχυρώματα για να εμποδίσει την πρόοδο του εχθρού όταν θα έπρεπε να είχε διασχίσει το βάλτο. Αυτή η προσπάθεια του Αντωνίου πάνω στα έργα του Κάσσιου προκάλεσε μια ακόμη μάχη, στην οποία οι ουλαμοί του Βρούτου ηττήθηκαν από εκείνους του Καίσαρα όταν ήρθαν αντιμέτωποι, και εισέβαλαν στο στρατόπεδο του ενώ ο Αντώνιος εξανάγκασε τον Κάσσιο να μεταφερθεί κοντά στο έλος, άλλαξε την πορεία των λεγεώνων του και κατέλαβε το στρατόπεδό του.Ο Κάσσιος αποσύρθηκε στον λόφο των Φιλίππων, όπου είχε θέα της μάχης και εκεί έδωσε τέλος στη ζωή του.Η απώλεια των στρατιωτών του Κάσσιου έφτασε τους 8000, ενώ του Καίσαρα και του Αντωνίου ήταν διπλάσια. (Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ. 219)
- Εάν το πέρασμα που οδηγούσε από το βουνό της πεδιάδας των Φιλίππων στην Καβάλα ήταν οι Πύλες, που διαχώριζαν το στρατόπεδο του Βρούτου από αυτό του Κάσσιου, η τοπογραφία συμβαδίζει απόλυτα με την περιγραφή. Το στρατόπεδο του Βρούτου εκτεινόταν στα δεξιά της εισόδου του περάσματος προς τους Φιλίππους και το στρατόπεδο του Κάσσιου στα αριστερά προς την Πράβιστα. Ο ποταμός Γάγγας, ο οποίος διέρχεται γύρω από τους Φιλίππους ρέει παράλληλα με την μπροστινή θέση.Βόρεια της Πράβιστας υπάρχει μια λίμνη ή μια πλημμυρισμένη περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στα στρατόπεδα του Κάσσιου και του Αντωνίου.Εδώ,την εποχή που έγινε η μάχη(φθινόπωρο του 42π.Χ.) υπήρχε ένα έλος, όπως περιγράφει ο Αππιανός.(Leake, τόμ.ΙΙΙ, σ.221)
- Κατά την μάχη των Φιλίππων ο στόλος του Βρούτου και του Κασσίου ναυλοχούσε στη Νεάπολη. (Isambert, σ.17)
- Η πόλη (Φίλιπποι), η οποία είχε μόνο στρατηγική αξία, αναπτύχθηκε ελάχιστα ως την ώρα που ο Αύγουστος και ο Αντώνιος κατατρόπωσαν εδώ τους λεγεωνάριους του Βρούτου και του Κασσίου. Ο Αύγουστος την εποίκισε και την κατέστησε μια ανθηρή πόλη. (Isambert, σ.20)