• Όταν ο Αλέξανδρος ζήτησε να βοηθήσει τους κατοίκους της Εφέσου να ξαναχτίσουν τον ναό της Αρτέμιδος που είχε καεί τη νύχτα της γέννησής του, αναλαμβάνοντας όλα τα έξοδα ο ίδιος, οι Εφέσιοι απάντησαν πως δεν ταιριάζει σε έναν θεό να χτίζει τον ναό ενός άλλου θεού. (Cousinery, τομ. Ι, σ. 233)
  • Ο Φίλιππος Β’ ο διοικητής της Ολύνθου γιόρτασε σ’ αυτήν (το αρχαίο Δίον) τον θρίαμβό του, ο δε Αλέξανδρος πριν πάει στην Περσία ήρθε εδώ για να τελέσει θυσία. (Isambert, σ. 77 -78)
  • Και οι Τούρκοι και οι Έλληνες, ακόμη και οι πιο πτωχοί χωρικοί, είναι γνώστες της ιστορίας του Αλεξάνδρου, αν και μερικές φορές είναι παράξενα αλλοιωμένη και συχνά ο Αλέξανδρος συγχέεται με τον Σκεντέρμπεη. (Leake, τόμ. ΙΙΙ, σ. 166)
  • Αναφέρεται ότι μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου το σώμα του έπρεπε να μεταφερθεί στην Πέλλα, όμως ύστερα από παρεμβολή του Πτολεμαίου μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο. (Leake, τομ. ΙΙΙ, σ. 263)
  • Ο στρατός που οδήγησε ο Αλέξανδρος στην Ασία αποτελούνταν από 12000 οπλίτες, όμως επειδή οι δυνάμεις του προέρχονταν από τη Νότια Ελλάδα μπορούσαν δύσκολα να συγκριθούν. (Leake, τομ. ΙΙΙ, σ. 288)
  • Λέγεται μάλιστα πως στην Έδεσσα, επέδειξε στον υιό του τον Περδίκα, ως τον τόπο που ο ίδιος θα ήθελε να ταφεί και κατόπιν έγινε κοιμητήριο των απογόνων του. Είναι ωστόσο αληθές πως έως σήμερα δεν έχει βρεθεί κανένα είδος τάφου, αλλά σύμφωνα με τον Delacoulonche οι τάφοι αυτοί υπήρχαν και συλήθηκαν 50 χρόνια μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. (Isambert, τόμ. Ι, σ. 39)
  • Σύμφωνα με την περιγραφή της εκστρατείας του Αλεξάνδρου του Μέγα ενάντια στο Τρίμπαλι, ο Αρριανός επισημαίνει ότι ο Αλέξανδρος πηγαίνοντας από την Αμφίπολη προς τον Νέστο είχε στα αριστερά του τους Φιλίππους και το όρος Όρβηλος (Arrian. De Exp. Alex. l. 1, c. 1.). (Leake, τόμ. ΙΙΙ, σ. 211)
  • Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη και τον Αρριανό, ο Αλέξανδρος, αφήνοντας πίσω του τη λίμνη Κερκίνη, προχώρησε προς την Αμφίπολη και τις εκβολές του Στρυμόνα, διασκέλισε το Παγγαίο και συνέχισε προς Άβδηρα και Μαρώνεια, οι οποίες είναι ελληνικές παραλιακές πόλεις. (Cousinery, τομ. ΙΙ, σ. 27)