• Ο στρατός ο οποίος στρατοπέδευσε στο Κίτιον και ανερχόταν σε 39000 άνδρες και 4000 άλογα , συγκεντρώθηκε σχεδόν εξολοκλήρου από την Μακεδονία, εκτός από 3000 άνδρες, και ήταν ο μεγαλύτερος στρατός που δημιουργήθηκε ποτέ από όλους τους βασιλείς της χώρας. Από τους οπλίτες  μόνο 19000 ήταν Μακεδόνες οι οποίοι φαίνονταν πολύ λίγοι αν τους συνέκρινε κανείς με αυτούς της νότιας Ελλάδας που συμμετείχαν στον Πελοποννησιακό και στους Περσικούς  Πολέμους, αν και έρχεται σε αρμονία με αυτά που αναφέρει ο Ξενοφών>, ότι δηλαδή η Όλυνθος μόνο με 800 οπλίτες, ανάγκασε τις περισσότερες πόλεις της Θράκης να παραδοθούν και πήρε την Πέλλα από τον Αμύντα.(Leake, τομ.ΙΙΙ, σ.288)
  • Ο Κισσός ήταν βουνό (υπήρχε και πόλη με την ίδια ονομασία) το οποίο σε μια σύγκριση  του Ξενοφώντα και του Λυκόφρωνα φαίνεται να ταυτίζεται  με το Χορτιάτη, που το αναφέρουν να βρίσκεται μεταξύ των βουνών τα οποία παρείχαν θηράματα. Ο τελευταίος το περιγράφει σαν μια ψηλή κορυφή όχι μακρυά από το Rhaecelus, το οποίο εμφανίζεται από τον Λυκόφρωνα να είναι το όνομα του ακρωτηρίου όπου ο Αινείας ίδρυσε την πόλη του. (Xenoph. de Venat. c. 11.- Lycophr.v. 1236, v.sup.).  Δεν μπορώ να κατανοήσω μάλιστα, αν οι Φράγκοι έμποροι ή πρόξενοι, τα εξοχικά σπίτια των περισσότερων από τους οποίους βρίσκονταν στο βουνό Χορτιάτη, ή κοντά σε αυτό, αναστατώθηκαν ποτέ από τα άγρια ζώα του βουνού Κισσός που απαριθμούνται από τον Ξενοφώντα, όπως λιοντάρι, πάρδαλις, πάνθηρας και αρκούδα. Αλλά ο Χορτιάτης είναι το μοναδικό ψηλό βουνό σε μια μέτρια απόσταση από την πλευρά της Αίνειας από την οποία μπορούμε να συμπεράνουμε ότι υπήρξε το λημέρι αυτών των ζώων. Το ότι η πόλη Κισσός δεν ήταν μακρυά  από τη Θεσσαλονίκη, γίνεται προφανές από το ότι είχε συνεισφέρει μαζί με την Αίνεια και τη Χαλάστρα στο να κατοικηθεί η Θεσσαλονίκη. (Strabo (Epit.1.7) p.330. -Dionys.Hal. 1.1, c.49.) (Leake, τόμ. ΙΙΙ, σ.454)
  • Η απόσταση της Απολλωνίας της Χαλκιδικής από την Όλυνθο, όπως δηλώνει και ο Ξενοφώντας, και η περίπτωση του να μην βρίσκεται προς την κατεύθυνση της Ακάνθου, όπως η αφήγησή του αποδεικνύει, την τοποθετούν κοντά ή μέσα στον Πολύγυρο, η οποία,όπως και η παλιά Απολλωνία, είναι τώρα η πρωτεύουσα της Χαλκιδικής. (Leake, τόμ ΙΙΙ, σ. 459)